Borsa Yatırım Stratejileri
Finansal piyasalarda yatırım yaparken takip edebileceğiniz çok sayıda yatırım stratejisi bulunur. Bunlardan herhangi biri, içinde bulunulan şartlara göre muazzam bir başarı gösterebilir ve portföyünüzün değerini katlamanıza yardımcı olabilir. Ancak çok sayıda seçenek arasından en doğru yatırım stratejisini seçebilmek her zaman kolay olmayabilir. Dünyadaki siyasal ve makroekonomik verileri iyi okumak, piyasalardaki havayı koklamak en az seçtiğiniz yatırım enstrümanları ve stratejileri kadar önemli olacaktır. Her dönemin kendine özgü şartları çerçevesinde bazı finansal varlıkların yıldızı parlayabildiği gibi; bazı yatırım stratejileri de diğerlerinin arasından pozitif olarak ayrılabilir.
En iyi yatırım stratejisi nedir sorusu ile başlayalım. İtiraf etmeliyiz ki bu sorunun kesin bir yanıtı bulunmuyor. En iyi demek, en çok kazandıran yatırım stratejisi anlamına dahi gelmez. Çünkü sermayenizin büyüklüğü, almak ya da kaçınmak istediğiniz riskler tamamen size özgüdür. Dolayısıyla en iyi yatırım stratejisi nedir sorusunun yanıtını ararken, sizin için en uygun olanın peşine düşmeniz daha akıllıca olacaktır. Bu durum tıpkı giysi almaya benzer; ne en pahalısının ne de en popülerinin size yakışacağının bir garantisi yoktur. Önemli olan üzerinizde şık duran, rahat hareket edebileceğiniz ve uzun süre kullanabileceğiniz bir tanesini satın alabilmektir.
Yatırım Stratejisi Nasıl Seçilir?
Bir yatırım stratejisi seçerken uzun soluklu düşünmenin daha olumlu sonuçlar ürettiği gözlemlenmiştir. Örneğin aktif olarak çalıştığınız ve para kazandığınız dönemlerde biraz agresif davranabilir ve büyüme potansiyeli gördüğünüz sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz. Emekliliğinize doğru ise bu tutumunuzu değiştirerek, daha muhafazakar bir yatırımcı olma yolunu seçebilir; devlet tahvilleri, altın veya gümüş gibi emtialara portföyünüzde daha geniş bir yer ayırabilirsiniz.
Portföyünüzü inşa ederken kullanabileceğiniz yatırım stratejilerinden bazılarını sizler için açıklamaya çalıştık; keyifli okumalar.
- Büyüme Yatırımı Stratejisi
Büyüme yatırımı, en eski ve en temel stratejilerden birisidir. Temel analiz kullanarak hisse senedinin arkasındaki şirketle ilgili finansal tabloları ve diğer faktörleri analiz etmeyi içerir. Buradaki birincil amaç temettü (kar payı) almak değil; ilerleyen yıllarda büyüme potansiyeli olan şirketlerin hisselerine yatırım yapmaktır. Bu stratejiyi benimseyen yatırımcılar, hisse senedinin mevcut fiyatına daha az önem verirler ve gelecekteki potansiyel getiriye odaklanırlar. “Eğer şirket hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşılırsa zaten hisse senetleri de ona paralel olarak değer kazanacaktır” yaklaşımı ile hareket edilir.
Büyüme yatırımcıları, şirkete olduğu kadar sektörün geleceğine de duyarlıdır. Çünkü kazançları, endüstrinin de büyümesine, gelişmesine bağlıdır. Tam da bu sebepten, yeni teknolojilerin ve hizmetlerin geliştirildiği iş kollarını mercek altına alırlar.
Büyüme yatırımı stratejisi genellikle bir piyasa döngüsünün olgun aşamalarında daha iyi performans sergiler. Özellikle ülke ekonomisi sağlıklı görünüyor ve gayrisafi millî hasıla yıldan yıla artıyorsa, bu türden hisselere yatırım yapmak uzun vadede yüksek getiri sağlayabilir. Çünkü büyüyen ve gelişen ekonomilerde, teknoloji geliştiren şirketlerin ürün ve hizmetlerine olan talebin daha büyük bir ivme ile artacağını söyleyebiliriz. Bunun doğal sonucu olarak da bu şirketler ortalamadan daha yüksek bir büyüme performansı gösterecektir. Güncel hisse fiyatları yüksek dahi olsa şartlar uygunsa büyüme yatırımı stratejisini benimsemek ve bu türden şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak son derece kazançlı olabilir.
- Aktif Yatırım Stratejisi
Aktif yatırım stratejisi, bir hisse senedi ya da finansal varlığın fiyat hareketleri üzerinden kazanç elde etmeyi konu alır. Aktif yatırım stratejisi izlemek zordur; deneyen çok az kişi bunda başarılı olur. Daha da azı yüksek karlılık elde eder. Aktif yatırım stratejisinde aylar, günler, dakikalar ve hatta saniyelerden oluşan herhangi bir zaman diliminde alış satış yapılabilir. Bu özelliği ile göreceli olarak kısa vadeli düşünülmesi gereken bir yöntemdir. Diğer yatırım stratejilerine göre daha yüksek risklidir ancak kısa vadede yüksek kazanç sağlama imkanını da beraberinde getirdiği için finansal piyasalarda işlem yapan yatırımcıların önemli bir bölümü tarafından tercih edilir.
Büyüme stratejisi izleyen yatırımcılar için temel analiz daha önemli iken, aktif yatırım stratejisini benimseyen çoğu yatırımcı için teknik analiz ağır basar. Aktif yatırımcılar, piyasalardaki günlük haber akışlarını takip eder, trendleri inceler ve grafikleri analiz ederler. Bu yolla en doğru alım satım kararlarını almaya çalışırlar.
Aktif yatırım stratejisinin zaman maliyeti de yüksektir. Özellikle kaldıraçlı alım satım işlemleri yapan yatırımcılar için piyasa takibi ve teknik analiz günün önemli bir bölümünü kaplayabilir.
Aktif yatırım stratejisi benimseyen her yatırımcı günlük alım satım (daytrading) yapmak zorunda değildir. Momentum yatırım stratejisi olarak bilinen, aktif yatırımın daha yavaş tempolu bir versiyonu da tercih edilebilir. Bu stratejiye göre, piyasalarda bir momentum (ivme) varsa, fiyatlar yüksek olsa dahi yatırım yapılabilir ve fiyatlar daha yukarı çıktığında satış yapılarak kazanç elde edilebilir. Daha basit bir ifade ile momentum stratejisi; yüksek fiyatlardan alıp daha yüksek fiyatlardan satmak olarak tanımlanabilir.
- Değer Yatırımı Stratejisi
Değer yatırımı, değerinin altında bir fiyata işlem gördüğü düşünülen hisse senetlerini araştırıp bularak onlara yatırım yapılmasını konu alan stratejidir. Bu tarz hisselere yatırım yaptıktan sonra kazanç elde etmek o kadar kolay değildir. Çünkü hissenin tekrar yükselişe geçmesi için önemli miktarda yatırım alması gerekecektir. Bu hisse senetlerini tespit etmek ciddi bir araştırma yapmayı gerektirir.
Değer yatırımcıları, piyasadaki kötü haber akışlarına aşırı tepki vermiş, şirketin finansal profiline ve uzun vadedeki güçlü görünümüne uymayacak ölçüde değer kaybına uğramış bir hisse senedine yatırım yapar ve olası yükselişlerde satış yaparak kazanç elde ederler.
Değer yatırımı stratejisi izleyenler, sürü psikolojisi ile hareket etmek yerine temel ve teknik analiz doğrultusunda araştırma yaparlar ve adeta çamura bulanmış altını bulurlar. Çünkü altın çamura düşmekle kıymetini yitirmez.
- Al ve Elde Tut Yatırım Stratejisi
HOLD ya da HODL, özellikle kripto para yatırımcılarının son derece aşina olduğu bir kavramdır. Doğru ürüne yatırım yapıp uzun vadede onun yüksek kazanç getirmesini hedefleyen bir stratejidir. Bu stratejiye göre, piyasaların uzun vadedeki getirisi, kısa vadede yaşanan fiyat hareketlerinin üzerinden gelecektir. Bu stratejiyi izlemek isteyen yatırımcılar, tıpkı büyüme yatırımında olduğu gibi ciddi bir araştırmanın ardından yatırım kararları almalıdır.
Al ve elinde tut, doğası gereği pasif bir yatırım stratejisidir. Bu stratejiye göre oluşturulan portföylere de tembel portföy adı verilir. Hisse senedi piyasalarında da al ve elde tut stratejisini izlemek kaydıyla başarılı bir tembel portföy oluşturulabilir ve uzun vadede yüksek getiri sağlanabilir.
Borsada sürekli olarak alış satış yapan hisse senedi yatırımcıları – eğer Trive Yatırım Menkul Değerler müşterisi değiller ise her işlemlerinde çalıştıkları aracı kuruma bir komisyon öderler. Küçük bir miktar gibi görünse de bu komisyon tutarları, piyasalarda uzun yıllar boyunca işlem yapan yatırımcıların karlılığını önemli ölçüde düşürebilecek rakamlara ulaşabilir. Al ve elde tut stratejisi fazla sayıda işlem yapmayı gerektirmez, böylece komisyon ücretleri yatırımcıların cebinde kalmış olur.
Yatırım Yaparken Bir Strateji İzlemek Neden Önemlidir?
İnsanlar çeşitli finansal enstrümanlara yatırım yapmaya her dönemde ilgi duymuşlardır. Çünkü kazanç elde etmek ya da en azından enflasyona karşı sermayelerini korumak isterler. Yatırımcı; kendi sermayesine, almak istediği riske, ayırmak istediği zamana, kazanç elde etmeyi umduğu zaman dilimine göre kendisi için en uygun yatırım stratejisini belirlemelidir.